Rengøring

Kend den inden knækket – ergonomi i rengøringsbranchen

Hvad er ergonomi?

Rengøringsbranchen kan være hård ved kroppen – det kommer formegentlig som ingen overraskelse. Derfor er det vigtigt for både arbejdsgiver og den ansatte, at der bliver tænkt i ergonomiske baner. Men hvad betyder det?

De fleste kender til, at man skal løfte med benene og ikke ryggen. Men der er en masse andre ting man også skal kende til. Ergonomi handler nemlig om tilpasning af redskaber og arbejdsforhold, så kroppen ikke bliver nedslidt. Vidste du, at f.eks. vrid i håndled og ryg, buk i ben, lås i hoften og brug af samme arm alle kan føre til arbejdsrelateret muskel-og skeletbesvær? Det er dog ret langt at sige, muskel-og skeletbesvær, så det kaldes også MSB. (BFA)

”MSB er en fællesbenævnelse for smerter, stivhed eller ømhed i kroppens led, ledbånd, sener, muskler og knogler samt dertilhørende kar og nerveforsyninger.” – Arbejdstilsynet

Arbejdstilsynet fortæller også, at arbejdsrelateret MSB er blandt de hyppigste årsager til langvarigt sygefravær og førtidspension/efterløn.

Hvad kan du gøre for ergonomisk rengøring?

Der er en masse gode tommelfingerregler til, hvordan du bedst beskytter muskler og skelet mens du gør rent. BFA nævner følgende:

  1. Sørg for at arbejde tæt ind til kroppen med ben, ryg og arme
  2. Undgå at vride, arbejde foroverbøjet og tunge løft
  3. Pas på med at arbejde med strakte arme eller armene over skulderhøjde
  4. Arbejd stille og roligt, det er ofte i hurtige bevægelser og ryk at der sker fejl
  5. Skift mellem forskellige opgaver så du ikke belaster den samme del af kroppen hele tiden

Det er vigtigt, at der foretages gennemtænkte og rolige bevægelser, når der skal gøres rent. Desuden skal man mærke godt efter, og indrette sig efter det, hvis noget gør ondt.

Redskaber til rengøring

Det spiller også en stor rolle, om der er styr på redskaberne. 

Hvis du skal rengøre gulv, skal skaftet på moppen gå dig til hagen. Hvis du derimod skal rengøre trapper eller lodrette flader, skal skaftet være kortere. Det er også vigtigt, at du ikke skal spænde i hænderne for at holde fast. Skaftets diameter bør derfor være ca. 3-5cm. 

Der skal også tænkes på vægt. Hvis du skal vaske en hel trappeopgang, er det vigtigt at din støvsuger ikke er for tung. Hjulene skal også virke godt, så du ikke skal bruge unødvendige kræfter på at få den rundt. (BFA) 

Med disse råd og eftertænksomheder, håber vi hos LM Rengøring at du vil tænke på ergonomi, næste gang du gør rent.

 

Litteratur

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *